Her kan du finne flere godbiter – helt gratis

En pent brukt gitar, et gammelt servise eller en stol du ikke visste fantes.
Samtidig som butikkene ruster opp for årets Black Week, kan du på RfDs ombrukstorg finne mange ting du kanskje trenger – uten å måtte betale én krone.

Ombrukstorget på Mile
På ombrukstorget kan du levere inn og ta med deg så mye du ønsker. Helt gratis!

Verdens naturressurser er under økt press. Det er derfor viktig at produktene varer så lenge som mulig og i større grad brukes om igjen. I de siste årene har RfD satset mer på ombruk og har sett at det er et stort behov og ønske om det hos de som bor i Drammensregionen. Tilbudet vårt har blitt svært populært, og i likhet med tilbudene under Black Week forsvinner godbitene fort.

Det er likevel en betydelig forskjell på kuppene du kan gjøre under Black Week i vanlig butikk og kuppene du kan gjøre på ombrukstorgene. Her er nemlig alt gratis – så langt lageret rekker.

DSC_3957 (1).jpg
En pent brukt gitar, et gammelt servise eller et brettspill du ikke visste fantes. På ombrukstorget finner Julie (10 år) mange bruksskatter.

Nye trender

Hvert år handler vi for flere milliarder kroner i løpet av Black Week. I fjor hadde nordmenn det nest høyeste forbruket i Europa, ifølge SSB. Hvis alle mennesker på jorda skulle hatt samme forbruk som en gjennomsnittlig innbygger i Norge ville vi trenge 3,4 jordkloder. Flere av de store utfordringene verden står overfor skyldes vårt høye forbruk av miljøbelastende varer og tjenester. Siden 1990 har vi nordmenn doblet forbruket vårt, og ingen i Europa bruker mer penger på oppussing enn oss, skriver Fremtiden i våre hender på sine nettsider.

Heldigvis får flere og flere øynene opp for ombruk. Tjenester som Finn, Tise og en drøss kjøp og salg-grupper på Facebook har aldri vært mer populære.

Tall fra FINN viser at det i 2021 var over 460 millioner besøk inn til annonsene på «Torget» alene, og det ble lagt ut over 12,6 millioner annonser på bruktmarkedsplassen – som tilsvarer en økning på åtte prosent fra året før. Det er særlig unge som bruker tjenester for å kjøpe og selge brukte klær, møbler og interiørdetaljer.

– Vi har vært så vant til å kjøpe nye ting, og brukte ting har før blitt oppfattet som mindre attraktivt. Dette er heldigvis i ferd med å snu, sier Mari Brenden.

Det flere ikke vet, er at man ikke nødvendigvis er nødt til å kjøpe de brukte tingene.

Daniel ser på skiutstyr_nett.jpg
På alle gjenvinningsstasjonene kan du levere inn brukbare ting i stedet for å kaste dem. Ser du noe fint du har lyst på, kan du ta det med deg hjem.

Skap nye tradisjoner

Mange benytter seg av Black Week-tilbud til å finne julegaver. Men alle gavene under treet trenger ikke være nye. Bli med å skape nye tradisjoner som er både hyggelige – og bra for kloden. En undersøkelse Norstat har gjennomført for RfD for Drammensregionen viser at det er færre som faktisk skal gi bort brukte gaver, enn de som ønsker seg det. Her sier én av ti at de planlegger å gi bort brukte gjenstander i noen av julegavene de skal gi, samtidig er det én av fem som sier at de ønsker seg brukte ting til jul.

Det kan være lurt å prøve å høre med hverandre om man faktisk også kan gi noe brukt til hverandre i år. En bok som er lest én gang er fortsatt like fin, en kjole man er ferdig med kan glede en venninne og brukte leker er populære for barn selv om de ikke ligger i den originale pappesken. Ta på deg noen andre briller, og være åpen for det du måtte finne. Noe som andre ikke har bruk for lenger, kan passe perfekt inn hos deg. I tillegg så gir det et særpreg som man ikke får ved å kjøpe katalogvarer fra de store kjedene, og kanskje man til og med blir litt ekstra glad i det man finner.

Ombrukstorget på Mile_ bøker.jpg
Det finnes mange muligheter til å gjøre et godt bruktfunn også når det gjelder julegaver.

Fire råd for hvordan man både kan spare noen kroner – og miljøet

1. Puss opp!

Det er mye du kan gjøre med det du har, uten å måtte kjøpe nytt. Et strøk maling, en runde med pussemaskinen eller et nytt sofatrekk kan bidra til at tingene dine oppleves som nye, uten at det må koste for mye. Det er jo den følelsen vi gjerne er ute etter, følelsen av at ting er nytt, eller annerledes enn det pleide.

2. Trenger jeg virkelig dette?

Når du ser en reklame eller oppdager et produkt, er det lett å føle på at dette er noe du også trenger. Da kan du stille deg spørsmålet om det stemmer, eller om du har noe hjemme som kan dekke det samme behovet. I tillegg kan det være en god idé å skrive en liste over tingene du ønsker deg, og så gå gjennom lista når det har gått litt tid. Kan det da være at behovet ikke var så stort likevel?

3. Elsker, elsker ikke?

Når du kjøper et nytt plagg, er det da slik at du vil ta det på det med en gang? Hvis ikke er det antageligvis et plagg du kunne klart deg helt fint uten, og da kan du vurdere å la være å kjøpe det.

4. Gi brukt til jul!

Stadig flere er positive til brukte julegaver. Det finnes mange muligheter til å gjøre et godt bruktfunn også når det gjelder julegaver. Enten du tar turen ut til din lokale bruktbutikk eller forblir hjemme. Ved å arrangere en «byttekveld» med venner kan du bidra til å kutte ned på bruk og kast-kulturen. Ting som har vært brukt og noen har vært glad i, kan bli flotte gaver under juletreet.

RfD har ombrukstilbud på fem av sine gjenvinningsstasjoner.

  • Enger gjenvinningsstasjon
  • Lyngås gjenvinningsstasjon i Lier. 
  • Mile gjenvinningsstasjon i Drammen.
  • Lerpeveien (tidligere Lindum) gjenvinningsstasjon i Drammen.
  • Svelvik gjenvinningsstasjon i Drammen.
  • Nedre Eggedal gjenvinningsstasjon i Sigdal.

 

Sjekk ut våre ombrukstilbud her.