Oppdatert: 06.09.2023
Matavfall
- Bruk sansene: se, lukt og smak på maten før du eventuelt kaster den. Å ikke kaste spisbar mat er bra for både lommeboken og miljøet.
- Bruk posen for matavfall. Emballasjen sorteres for seg.
- Knyt igjen posen, og legg den i beholderen for matavfall.
Trenger du poser til matavfall?
Knyt en pose på håndtaket til beholderen for matavfall. Renovatøren vil legge igjen en rull med poser når matavfallet hentes hos deg. Hvis dere er 6 eller flere husstander som deler beholdere, bestiller dere samlet hos RfD.
Ja takk
- Grønnsaker
- Frukt
- Mel, gryn og sukker
- Brød og kaker
- Ris og pasta
- Fisk og skalldyr
- Fiskebein og små kjøttbein
- Eggeskall
- Ost
- Kaffegrut med og uten filter
- Teposer og teblader
- Nøtteskall
Nei takk
- Matavfall med emballasje
- Bleier og bind
- Bomull og q-tips
- Store kjøttbein og knoker
- Større rester av saus, suppe og annet vått avfall
- Hageavfall
- Hundeposer
- Blomster og planterester
Dette lurer mange på:
Hva skal jeg gjøre med matrester?
Det finnes mange gode tips og oppskrifter for å spise opp matrester og unngå matsvinn. I Bruk-opp-leksikonet til Matvett finner du oppskrifter for enhver matrest. Å kaste mindre mat er ikke bare bra for miljøet, det er også bra for lommeboken.
Hva skal jeg gjøre med for å kaste mindre mat?
- Planlegg innkjøpene dine og bruk handleliste (sjekk hva du har i kjøleskapet og fryseren før du handler).
- Rydd i kjøleskapet, så vet du hva du har.
- Oppbevar maten din riktig. For eksempel fisk og kjøtt må ha det kaldere enn grønnsaker.
- Bruk sansene dine. Du trenger ikke automatisk kaste mat selv om den har gått ut på dato. Se, lukt, smak for å sjekke.
- Avkjøl maten raskt, og frys eller legg i kjøleskapet det du har til overs. Oppbevar rester i tette bokser.
- Frys brød som ikke skal spises neste dag (andre matrester kan også fryses ned).
- Ha restemiddag en dag i uken. Bruk opp rester fra andre middager og det du har i kjøleskapet før du handler ny mat. Er det mandag med rester fra helgen som passer best? Eller torsdag før du skal handle til helgen? Rester kan også bli til gode lunsjer eller et spennende tillegg i matpakken.
- Slapp salat blir som ny etter et isbad, og bløte tomater kan du for eksempel bruke i en tomatsaus.
Basert på råd fra Forbrukerrådet og Matvett
Hva skjer med matavfallet?
Matavfallet lastes om på store lastebiler og fraktes til ”Den Magiske Fabrikken” i Tønsberg. Matavfallet blir det kvernet opp, tilsatt husdyrmøkk som også gir fuktighet, og satt til å gjære i lukkede tanker i tre til fire uker.
Så tar vi ut biogass, som foredles til et miljøvennlig drivstoff for busser og renovasjonsbiler. Restene blir til næringssrik biogjødsel som brukes i landbruket.
Hvorfor skal du sortere matavfall?
Matavfallet ditt gjenvinnes til både biogass og biogjødsel. Biogass er et miljøvennlig og effektivt drivstoff. Biogassen kan også utnyttes til oppvarming og er klimanøytralt. Biogjødsel inneholder alle de viktige næringsstoffene som jorden trenger, kan spres hvert år og kan erstatte bruk av kunstgjødsel i landbruket. Takk for at du kildesorterer!
Hva er hjemmekompostering?
Hjemmekompostering er en ordning for de som ønsker å produsere kompost til bruk i egen hage og er et alternativ til vår henteordning for matavfall.
Alt matavfall legges til kompostering i en egnet beholder som gir høy temperatur og rask kompostering. Det er viktig at hjemmekompostering skjer etter gitte kriterier og at komposteringen utføres hele året, slik at ikke noe matavfall havner i restavfallet. Her kan du leser mer om hva som kan komposteres og kriterier for hjemmekompostering.