Oppdatert: 06.09.2023
Plastemballasje
Slik gjør du det
- Plastemballasje er klar for sortering når den er tom for rester. En tom påleggspakke for eksempel, er klar for sortering når den er tom for påleggsrester. Et rømmebeger skylles før det sorteres.
- Skyll emballasjen i kaldt vann og hjelp til med oppvaskbørsten hvis det er nødvendig. Flasker kan fylles med vann og ristes.
- Rist emballasjen drypptørr, eller la den tørke litt. Mye vann med emballasjen kan gjøre at det danner seg mugg, i tillegg til at unødvendig mye vann må transporteres.
- Sortér.
Trenger du sekker til plastemballasje?
Knyt en sekk på håndtaket til beholderen for papiravfall. Renovatøren vil legge igjen en rull med sekker neste gang plast- og papiravfallet hentes hos deg. Hvis dere er 6 eller flere husstander som deler beholdere, bestiller dere samlet hos RfD.
Ja takk
- Plastflasker og plastkanner
- Plastfolie
- Plastposer
- Plastbegre og plastbokser
- Blomsterpotter og -brett i plast
- Plastbrett for matvarer, f.eks kylling, kjøttdeig o.l
- Plastemballasje rundt produkter
Nei takk
- Skitten plastemballasje
- Plastleker
- Isopor
- Vednett, juletrenett og stroppebånd
- Plastemballasje som har inneholdt farlig avfall
- Plast som ikke er emballasje, som f.eks hageslanger, presenninger, skumgummi, badebasseng, vaskebaljer og hagemøbler er restavfall.
Dette lurer mange på:
Hva gjør jeg med sammensatt emballasje?
Emballasje som er satt sammen av ulike materialer, som plast og papir eller plast og aluminium, kan ikke gjenvinnes sammen med plastemballasjen. Er det enkelt å skille materialene fra hverandre, for eksempel papiret og plasten fra en brødpose, kan du sortere papiret og plasten hver for seg. Er det vanskelig å skille materialene fra hverandre, for eksempel en chipspose, kaster du emballasjen i restavfallet.
Hva med plastemballasje det er vanskelig å få tom for rester?
Noe plastemballasje kan det være vanskelig å få tom for rester, for eksempel posen med marinerte kyllingklubber. Får du ikke bort restene med kaldt vann og en sveip med oppvaskbørsten er det best å kaste emballasjen i restavfallet.
Hvorfor skal emballasjen være tom for rester når jeg sorterer den?
Rester og matsøl skaper fukt, mugg og bakterier, som ødelegger for gjenvinningen av plastemballasje og gir dårlige arbeidsforhold for de som jobber med gjenvinningen.
Skal etiketter og papir på plastemballasjen tas bort?
Fjern papir som det er lett å ta av, for eksempel papiret rundt kjøttpakken. Dersom det er mye papir på plasten, er det en risiko for at maskinene på gjenvinningsanlegget leser emballasjen som papir, og avviser produktet i sorteringsprosessen. Etiketter som er klistret på emballasjen kan du la sitte på.
Hva skjer med plasten?
Plastemballasjen presses sammen og fraktes med tog til store sorteringsanlegg i Sverige. Slike anlegg finnes ikke i Norge. Selv med lang frakt gir gjenvinning av plast en positiv miljøeffekt.
På sorteringsanlegget blir plasten vasket, og sortert i forskjellige plasttyper. Plasttypene har ulike smeltepunkt og ulike egenskaper og kan derfor ikke gjenvinnes blandet. Plasttypene kvernes, smeltes ned og omformes til små pellets. Dette selges videre til fabrikker som bruker det i produksjon av nye plastprodukter.
Plastemballasjen kan gjenvinnes til mange nyttige ting som takrenner, bæreposer, bildeler, stoler, blomsterpotter, fleecegensere og avfallsbeholdere. Når disse produktene har gjort nytten sin, kan de gjenvinnes på nytt.
Hvorfor skal du sortere plast?
Plastemballasjen du sorterer erstatter dyrebare naturressurser. For hver kilo plast som gjenvinnes, sparer vi 2 kilo olje og 1 kilo CO2. I tillegg sparer vi energi ved materialgjenvinning av plast, hele 13,2 kwh per innsamlet kilo plastemballasje. Takk for at du kildesortere